1., 2. ve 3. Akademi Lise çalıştaylarının ardından her üç çalıştayda öncelenen, özellikle vurgulanan, mutlaka yer verilmesi gerektiği düşünülen hususlar tek bir bildiride birleştirilmiştir. İlgili bildiri 31.03.2015 tarihinde yayımlanmış olup, aşağıda yer verilmiştir.
1. “Yeni Türkiye” hedefiyle sağlık, imar, savunma, ekonomi vd. birçok alanda önemli başarılar yakalanmış, fakat eğitim ve gençlik konuları nispeten geride kalmıştır.
2. Sistemin sorunlu olması nedeniyle sivil toplum bu iki konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapmış, fakat devlet desteğinin “düzeyi”, bu iki konunun topyekûn bir kalkınma hamlesiyle ancak çözülebileceği sosyolojik gerçeğini ortaya çıkartmıştır.
3. Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu başarılı çalışmalar sivil toplum faaliyetleri ile birleştirilmekte ve “ortak aklın” oluşturulması noktasında ciddi bir ivme kazanıldığı izlenmektedir. İşte Akademi Lise Projesi de bu motivasyonla ortaya çıkmış bir proje özelliği arz etmekte ve gelinen noktanın daha da ileri taşınmasına hizmet etmeyi amaç edinmektedir.
4. Akademi Lise Projesi, MEB ve STK’larla koordineli bir şekilde yürütülmesi gereken bir projedir. Ayrıca kapsamın net olarak çizilmesi ve ölçülebilirliğin sağlanması hususlarına da azami özen gösterilmelidir.
5. Bu proje, birey odaklı, gönüllülüğü merkeze alan ve lise gençliğinin “Usve-i Hasene” olmanın ne olduğunu idrak edeceği bir kapsamda yürütülmeli, bununla birlikte eğitim faaliyetlerinde “örtülü müfredatın” doğru uygulanması sağlanmalıdır. Ayrıca proje kapsamında pedagog, ergen psikoloğu ve/veya rehberlik uzmanlarından da faydalanılmalıdır.
6. Kimseyi ötekileştirmeyen, çağın ruhunu yakalayan ve sosyal sorumluluğu arttıran bir eğitim dili geliştirilmeli ve iletişim kurarken gençlerin bir birey olduğu gerçeği asla göz ardı edilmemelidir.
7. Akademi Lise projesinin iç mekânı eğitici bir bakışla tasarlanmalı, bu minvalde temalı koridorlar hazırlanmalıdır. Bununla birlikte mekân-üstü bir bakış geliştirilerek okullarda zaman ve mekân oluşturulmalı ayrıca sahada da aktif olunmasını sağlayacak projeler üretilmelidir.
8. Ahlak merkezli değerler eğitimi uygulanmalı ve fazilet eksenli faaliyetler yapılmalıdır. Bunun yanında değerler hususunda aile-öğrenci-merkez ilişkisi sağlam bir şekilde kurulmalıdır. Sürekli ve sürdürülebilir bir bakışla uygulanması gereken değerler eğitimi faaliyetlerinde öğrencilerin toprakla temas etmesi mutlaka sağlanmalıdır.
9. Butik dershane eğitim modeline yakın bir model uygulanmalı, bununla birlikte atölye-yoğun faaliyetlerin yapıldığı bir metodoloji geliştirilmelidir. Ayrıca sosyal sorumluluk projelerine de azami özen gösterilmelidir.
10. Kavram Atlasının zihinlerde oluşmasını sağlayacak kavramsal okumaların da yapılacağı özel proje ve ihtisas grupları meydana getirilmeli, bu noktada öğrencilerin kategorik bir ayrıma tabi tutulması sağlanmalıdır.
11. Kitap, sürekli yayın ve diğer yayıncılık faaliyetleri öğrencilerin de mutfağında olacağı şekilde yapılmalı ve bunun yanında portal, blog, web tv, facebook, twitter gibi sosyal medya araçları etkin bir şekilde kullanılmalıdır.
12. Öğrenci seçiminde salt ders bilgisi ölçülmemeli, öğrencilerin diğer özellik ve bilgilerinin de öne çıkarılacağı birden fazla sınavla kayıt alınmalıdır.
13. Uygulama atölyeleri ile uygulamalı staj programları hazırlanmalı ve referans olabilecek nitelikte sertifika ve/veya diplomaların verilmesi sağlanmalıdır.
14. Ülke tanıtımları ve uluslararası ilişkiler faaliyetleri yapılmalı, bunun yanı sıra dil eğitimleri, yurtdışı programları ve yaz grupları özel etkinlikleri düzenlenmelidir.
15. Öğrencileri daha fazla yarıştırıcı ve tüm vakitlerini esir alan programlardan kaçınılması gerekmektedir. Bununla birlikte onların toplum içinde daha fazla yer alacağı faaliyetler planlanmalı ve bu kapsamda hayat atölyeleri kurulmalıdır.
16. Yapılan bütün faaliyetlerde ailelerin bilgi düzeyi maksimum seviyede tutulmalı ve kurumsal güvenin her zaman ön planda olduğu bir yapı oluşturulmalıdır.
17. Öğrencilerin güzel sanatlar fakültelerine girmelerine yardımcı olacak düzeyde sanat kursları oluşturulmalı ve bu tarz faaliyetlere katılımın yüksek tutulması sağlanmalıdır.
18. Üniversite hazırlık çalışmalarında seviye grupları oluşturulmalı ayrıca sanal bir üniversiteye hazırlık kütüphanesi kurulmalıdır.
19 Engelli öğrencilere yönelik sesli kitap vb. birçok faaliyete toplumda farkındalık uyandıracak seviyede yer verilmelidir.
20. “Mutlu Öğretmen” “Mutlu Öğrenci” demektir. Bu nedenle öğretmenleri de mutlu edecek bir sistem oluşturulmalıdır.